Fantastisk oplevelse: Bakke-åbning med tusindvis af motorcyklister

Nyheder, Nyheder - Bikes, Reportagen ,

Åbningen af Dyrehavsbakken – eller bare Bakken – nord for København er altid anledning til et motorcykeloptog af en anden verden, som enhver mc-entusiast bør unde sig selv. 2020-udgaven er udsat – men du kan læse Biler & Bikes’ reportage fra en tidligere åbning her.

REPORTAGE FRA 2015: Opbakningen fra motorcykelfolket var endnu engang fantastisk, da Biler & Bikes tog med til København for at åbne verdens ældste forlystelsespark.
Det er ikke alt, der nødvendigvis giver mening, og umiddelbart kan det være svært for udenforstående at forstå, hvorfor man en iskold forårsdag i slutningen af marts vælger at tage turen fra Horsens til hovedstaden på ryggen af en motorcykel, blot for at køre endnu en tur på selvsamme motorcykel fra indre by til Dyrehavsbakken – eller blot Bakken, som man siger i dag.
Og så i øvrigt køre hele turen tilbage igen, når mørket har taget over på nattehimlen.

En traditionsrig markering
Men blandt motorcykelfolket er der tradition for i samlet flok at køre fra Nørrebrogade i landets største by til Klampenborg, for at markere åbningen af verdens ældste forlystelspark.
Biler & Bikes prøvede turen for første gang i 2014, og trods en tænderklaprende kold hjemtur, tog vi naturligvis med igen i år. For det er jo det, man gør, når man er “biker”.
Ved 13-tiden torsdag forlod vores udsendte – der havde allieret sig med yngste 11-årige arving til at indtage bagsædet – sammen med en flok motoriserede kammerater Jensens Motorcykler A/S i Horsens, for at drage til næste opsamling i Vejle.

Brændstof til mavesæk og benzintank
Her hægtede yderligere to motorcyklister sig til “optoget”, da vi trillede fra Vejle ved 14-tiden. Et par stop undervejs til hovedstaden indikerede klart, at “noget var under opsejling”.
På begge rastepladser tværs over Danmark gjorde ganske mange motorcyklister således holdt for at tanke brændstof til både hjerne, mavesæk og – nå ja – benzintank.
Turen til hovedstadens Nørrebrogade forløb i fin stil.
Trods meteorologernes vedvarende varsler om nedbør, så holdt det tørt på hele rejsen, som blev forlænget en del ved indkørslen til København.

Et aldeles uforglemmeligt syn
Her havde motorcyklister i hundredvis valgt at sætte kursen i samme retning, og det skabte et kaos, der kaldte på smut-og genveje, inden vi ramte startstrækningen lige før klokken 17.30.
Og det syn, som mødte os, da vi nåede området ved Assistens Kirkegård, og drejede til venstre op ad Nørrebrogade, vil jeg sent glemme.
Blankpolerede benzinslugere, rå racercykler og hårdkogte Harley Davidson-udgaver stod side om side med klassiske maskiner fra krigens tid, superhurtige Suzuki’er og behagelige BMWmodeller.
Så langt, som øjnene kunne række.
Vi endte et godt stykke fremme i rækken af motorcykler og havde god tid til at tage en lang gåtur rundt i området.

Slangen af bikere var meget lang
For det er også en del af turen – at kigge nærmere på de mange andre modeller, der er til stede sådan en dag.
På sådan en forårsdag midt i København fik man hurtigt følelsen af at være med i et fællesskab om maskinerne og livet på to hjul. Her er vi alle venner.
Klokken 19 blev optoget skudt i gang. De forreste holdt mere end en kilometer længere fremme, og derfor gik der cirka 10 minutter, inden vi kunne vride gashåndtaget og sætte igang.
Kursen var sat – og vi blev klappet gennem indre og ydre Nørrebro, som var det Dronning Margrethe eller et vindende landshold, der kom kørende gennem byen.

Masser af folk langs ruten
Langs hele ruten stod der tilskuere inde på fortovene – flest naturligvis i indre by og langs vandet.
Man følte sig nærmest som en præsident på to hjul, både på grund af de til tider klappende skarer -men også fordi ruten var lukket for almindelig trafik.
En herlig oplevelse En fin gestus fra ordensmagtens side – men nok også et fornuftigt valg, al den stund, at et sted mellem 2000 og 4000 motorcykler på rad og række naturligvis griber seriøst ind i den almindelige trafikafvikling.

Bakken er åben – og sæsonen er begyndt
Vi ramte Dyrehavsbakken efter en halv times kørsel, og hele turen dertil foregik fortrinsvis i adstadigt tempo. Det var herligt. Bakken er åben – og motorcykelsæsonen er for alvor skudt i gang.
Efter at have spist en vaffelis i kulden, tjekket trærutschebanen ud og tabt de nødvendige 80 kroner i bamse-tombolaen, blev en ny kurs stukket ud.
Forude ventede 250 kolde kilometer tværs over kongeriget, og temperaturen var ikke med motorcykelfolket. Det var vanvittigt koldt, da først Fyn blev forceret. Men vel hjemme under dynerne måtte vi konstatere, at det var hele turen værd.

Det er et fantastisk syn – for store og for knap så store. Her er det skribentens søn, Rasmus, der helt overvældet ser frem til at køre med i kortegen på op imod 6000 motorcykler. Arkivfoto
Tohjulede (og et par enkelte med tre hjul) maskiner i alle afskygninger. Arkivfoto
Der er noget for enhver smag. Arkivfoto
Liv og leben på Nørrebrogade. Arkivfoto