KTM 1290 Super Adventure S

En østrigsk perle, der emmer af gedigen kvalitet og kørekomfort

MC-test, Nyheder, Rullefeltet , , ,

MC-TEST: KTM 1290 Super Adventure S ser faktisk slet ikke så voldsom ud, som motorstørrelsen kunne indikere. Og den orange maskine er både letkørt og nem at betjene – og så ser den faktisk ret godt ud.


Det kan godt være, at det kræver tilvænning at gå fra en bil til en anden -men det er for intet at regne i forhold til, når man skifter fra en slags motorcykel til en anden.
Da jeg rullede ud fra KTM-forhandleren i Horsens på den helt nye KTM 1290 Super Adventure S, krævede det lige 10 kilometers tilvænning, fordi jeg kom fra min egen sportstourer.
Det er bare to helt forskellige måder at køre motorcykel på – præcis som hvis man skiftede mellem en cross-maskine og en Harley Davidson.
Omvendt må man bare konstatere, at KTM efterhånden gør det nemt at kere sig om de orange modeller fra Østrig.
Letkørt er kodeordet, selv om 1290′ eren jo er lidt af en krabat at forholde sig til. Men den føles hver tung eller træls. Tværtimod.

KTM 1290 Super Adventure S – på asfalt. Foto: KTM

En behagelig oplevelse
160 hestekræfter er jo som udgangspunkt voldsomt mange.
Ikke mindst når der er tale om en tohjulet model, der vejer i omegnen af 240 kilo (hvilket vil sige små 340 kilo med denne fører).
Så der mangler ikke motorkraft, og det er en rigtig behagelig oplevelse at køre på den store KTM på landevejen, selv om den naturligvis er skabt til så meget mere end velproportioneret asfalt og lange stræk. Men den kan køres på asfalt, og det er endda ganske behageligt, hvilket ikke er uvæsentligt.
Hovedparten af kunderne kommer formentlig primært til at køre onroad, uagtet at ” dyret” måske primært er skabt til at blive mudret til.

Holdt maskinen på asfalt
Jeg holdt KTM’en væk fra markerne, og koncentrerede mig i stedet om lære min nye østrigske ven at kende.
Og der hersker ikke ret megen tvivl. Skulle jeg på et tidspunkt blive træt af den tyske (!) sporttourer-maskinen, som pryder carporten hjemme i Risskov, så kunne KTM 1290 Super Adventure S sagtens komme på tale – omend der selvfølgelig er lidt økonomi, der først skal håndteres.
En af de umiddelbare konkurrenter til østrigeren er BMW R1200GS fra nabolandet Tyskland – og til den duel vil jeg umiddelbart mene, at KTM’eren er klædt ganske godt på.

KTM 1290 Super Adventure S – den er spækket med lækre detaljer. Foto: KTM

Gearskift helt uden kobling
Super Adventure S er udstyret med qucikshift i begge retninger, og det vil sige, at man kan skifte op og ned i gear helt uden at bruge koblingen.
Maskinen er også udstyret med en lang række sikkerhedsfunktioner såson ABS og tracktion control.
Særligt ABS-systemet er veludviklet, idet det har en udvidet funktion i forbindelse med sving. Jeg prøvede det ikke af – men jeg er sådan set ikke i tvivl om, at det virker.
Min oplevelse med KTM 1290 Super Adventure S er, at den er nem at vænne sig til. Maskinen kører fortræffeligt, og den er særdeles agil i de fleste situationer, på trods af, at det jo er en stor maskine.

Ingen tvivl om, at maskinen sagtens kan begå sig på løst underlag. Foto: KTM

Masser af elektroniske indstillinger
På det elektroniske plan er der flere forskellige indstillingsmuligheder – og det gælder både affjedrings-og komfortmæssigt. Man kan således selv påvirke maskinens evne til at køre sindigt – eller til at kunne komme hurtigst muligt væk fra lyskrydset.
Super Adventure koster i S-udgaven fra 260.000 kroner, hvilket er en skarp pris, ikke mindst set i forhold til ovennævnte BMW-model. Og da F1200GS de senere år har været en af de bedst sælgende modeller herhjemme, så er der et marked for de store offroadere.
Når først bankrådgiveren er blevet overbevist, så vænner man sig hurtigt til KTM-maskinen.

Fakta om KTM 1290 Super AdvenTure S:
Offroader
1301 kubikcentimeter
160 hestekræfter
Accelleration: 0-100 km/t på 3,4 sekunder
Topfart: 250 km/t
Nypris fra 239.900 kroner (ny skarp 2018-pris ifølge importør – inklusive navigation!)
Udstyr: ABS bremser, traction control, fartpilot, slipperkobling, quickshift, indsprøjtning, LED baglygte, justerbar kåbeglas med mere.

KTM 1290 Super Adventure S var udlånt af Jensens Motorcykler i Horsens.

Se flere billeder herunder:

KTM 1290 Super Adventure S
KTM 1290 Super Adventure S. Foto: KTM
KTM 1290 Super Adventure S – et herligt bekendtskab. Foto: KTM